Ondervloer bij laminaat leggen

Welke ondervloer is de beste keuze?

Een ondervloer bij je laminaat, je hebt hem nodig om geluid te dempen, vocht tegen te houden en de dekvloer te egaliseren. Het lijkt niet zo belangrijk, een goede ondervloer die past bij de woonruimte, je ziet er tenslotte niets meer van wanneer de laminaatvloer eenmaal ligt. Niets is minder waar. Wanneer je kiest voor de verkeerde ondervloer, gaat dit ten koste van de levensduur van je laminaat. Daarnaast kan je geluidsoverlast veroorzaken, voor jezelf en je buren.

Let op! Zorg altijd dat je juiste ondervloer kiest bij het (laten) leggen van laminaat.

Bekijk onderstaande aspecten voor het kiezen van een juiste ondervloer.

Welke dekvloer ligt er in de ruimte en heeft deze nog bepaalde kenmerken?

De dekvloer is van belang bij het uitkiezen van de meest passende ondervloer. Het verschil zit hem vooral in het feit of het een betonnen of houten dekvloer is en of er vloerverwarming aanwezig is. Bij een houten vloer kan je het beste werken met ondervloerplaten, deze platen hebben een hoger egaliserend vermogen. Bij een vloer van beton moet je rekening houden met optrekkend vocht.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de oneffenheden op de vloer. Kleine oneffenheden, tot ongeveer drie millimeter, worden opgevangen door het egaliserend vermogen van de ondervloer. Zijn er grotere oneffenheden aanwezig in de vloer? Schuur, slijp of plamuur deze dan.

Heb jij een vloer met vloerverwarming? Neem dit dan mee in de keuze van je ondervloer. Zo zou je in eerste instantie denken dat een vloer met warmte-isolatie de juiste is, maar deze zal juist de warmte minder goed doorlaten. Kijk goed de kenmerken van een ondervloer na om te kijken of deze geschikt is voor vloerverwarming.

In welke ruimte komt je laminaatvloer te liggen?

Komt de vloer op de begane grond of op een verdiepingsvloer te liggen? Dan gelden onderstaande tips en regels.

Begane grond

Op de begane grond heb je mogelijk last van optrekkend vocht, het is aan te raden om eerst een folie te plaatsen en daarna de juiste ondervloer. Er zijn ondervloeren waarbij het vochtscherm en de ondervloer in 1 zitten. Dit kan je tijd schelen bij het leggen van de vloer.

Verdiepingsvloer

Leg je een ondervloer in een appartement? Dan is het belangrijk dat je let op de 10dB geluidsnorm. In verband met geluidsoverlast is deze norm opgesteld voor bijvoorbeeld een laminaatvloer in appartementen.

Laminaat leggen in een complete woning?

Maak een combinatie van bovenstaande tips. Een vochtscherm op de begane grond en goede isolatie op de bovenliggende verdiepingen. De goede geluidsdemping is dan vooral voor jezelf en eventueel aangrenzende buren.

 

Wist je dat de maximale geluidsisolatie van een ondervloer te herkennen is aan het TÜV-certificaat?

 

Heb jij de juiste ondervloer gevonden en ben je klaar voor het leggen van de laminaatvloer? Bekijk dan hier de tips voor het leggen van laminaat.

"Al meer dan 20 jaar geven wij elke ruimte de meest passende vloer"

Berry Bouwman - eigenaar Bouwman-laminaat

Showroom Laminaat

Onze showroom

Elke zaterdag geopend van 10:00 – 17:00 (of op afspraak)

Nijverheidsweg 19-A
6662 NG Elst

Contact

T: 0481 – 353300
E: info@bouwman-laminaat.nl