Laminaat laten leggen?

Het kiezen van het juiste laminaat

Wil je een nieuwe laminaatvloer dan heb je keuze uit talloze soorten. Laminaatvloeren zijn er in allerlei kleuren, types en designs. Uiteraard geven wij jou al het advies wat je nodig hebt om de juiste vloer te kiezen. Ook ben je welkom om zelf een kijkje te komen nemen in onze showroom.

Liever direct ervaren hoe het nieuwe laminaat er bij jou thuis of op kantoor uit ziet? Ook dat is mogelijk. Neem vandaag nog contact op voor het maken van een afspraak.

De verschillende soorten laminaat

Kleuren en design

De kleur van je laminaatvloer is bepalend voor de uitstraling. Komt het laminaat in een grote kamer te liggen dan kan een donkere variant, bij voldoende lichtinval, een zeer goede optie zijn. Is de vloer bestemd voor een kleine kamer dan past vaak een lichte kleur beter die het optisch opgeruimder, dus groter laat lijken.
Ook het design van het laminaat is belangrijk om de juiste uitstraling te geven. Zo zijn drukke patronen af te raden in een kleine ruimte.

Met of zonder v-groef

Je hebt de kleur van je nieuwe laminaatvloer bepaald. Naast de kleur heb je nog de keuze tussen wel of geen v-groef. De v-groef, het design en de kleur van het laminaat bepalen welke uitstraling de ruimte krijgt.
Een v-groef geeft het laminaat een echte hout-uitstraling. Laminaat zonder v-groef oogt rustig en is perfect voor als je een egale uitstraling wilt. Laminaat met een v-groef geeft een robuustere uitstraling en zal jouw vloer moeilijk onderscheiden van een echte houten vloer.

Welke dikte laminaat?

Niet elke ruimte wordt even intensief gebruikt. Komt je nieuwe laminaat in een ruimte te liggen die vaak gebruikt wordt, kies dan voor het type laminaat die minimaal 8 mm dik is. Hoe dikker het laminaat, hoe stabieler de vloer zal liggen en meer gaan klinken naar echte houten vloer met juiste ondervloer.

De juiste ondervloer

De ondervloer is erg bepalend voor de levensduur van het laminaat. Als je een ondervloer uit kiest let dan op de volgende aspecten:

Vochtdichtheid

Vocht is de meest voorkomende boosdoener bij schade aan laminaat. Door een ondervloer te kiezen met een hoge vochtdichtheid bescherm je jouw laminaat tegen vocht wat standaard uit beton komt.

Egaliserend vermogen

Het type ondergrond bepaalt of de ondervloer een egaliserend vermogen nodig heeft. Is de ondergrond niet egaal, dan zorgt een ondervloer met egaliserend vermogen ervoor dat het laminaat alsnog de strakke uitstraling krijgt.

Isolatie

Een slecht geïsoleerde vloer trekt veel warmte uit een ruimte. Door een ondervloer te kiezen met isolerende functie kun je ervoor zorgen dat de warmte niet verloren gaat en langer in de ruimte de blijft.

Demping

In welke ruimte komt het laminaat te liggen? Komt het laminaat niet op de begane grond te liggen of woon je bijvoorbeeld in een flat, kies dan voor een geluiddempende ondervloer. In een flat of appartementengebouw moet er een ondervloer worden geplaatst die minimaal 10 db geluid reducerend is volgens het bouwbesluit.
Ook zijn er ondervloeren die speciaal de loopgeluiden uit het laminaat halen waardoor je er een massieve vloer ervaring van krijgt die erg geluidarm is.

Vloerverwarming

Laminaat is geschikt in combinatie met vloerverwarming en verkoeling met de juiste ondervloer.

Het bepalen van de legrichting

De algemene regel bij het bepalen van de legrichting is dat een laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron wordt gelegd.
Het licht van de ruimte bepaalt wel optisch effect de laminaatvloer krijgt. Door de lichtinval kunnen planken langer lijken waardoor de ruimte ook groter oogt.
De voornaamste drie regels zijn; met het licht mee te leggen, met en langs de langste muur mee te leggen en met de looprichting mee te leggen.
Hoe rustiger het kijkt, hoe groter het lijkt.

Diagonale legrichting

Het is dan weliswaar niet een veelvoorkomende keuze, toch kun je er ook voor kiezen om het laminaat diagonaal te leggen. Door het laminaat diagonaal te leggen oogt elke ruimte verrassend anders.

Het berekenen van het materiaal

Laminaat wordt altijd verkocht per vierkante meter. Om het benodigde materiaal te berekenen dient eerst de ruimte te worden opgemeten. Bij het berekenen van het materiaal wordt rekening gehouden met een percentage verlies tussen de 5% en 10% zaagverlies afhankelijk van situatie en hoe de vloer gelegd wordt.

Bijpassende plinten?

Je hebt net je nieuwe vloer uitgekozen. De plinten geven de finishing touch. Bijpassende plinten laten je vloer groter lijken. Is de ruimte groot genoeg, dan kun je ervoor kiezen om de plinten dezelfde kleur mee te geven als je muur. Het is maar net welke uitstraling jij wilt. Uiteraard kunnen wij je hierbij altijd adviseren.

Laminaat profielen

Als de vloer niet doorgelegd wordt dan kun je gebruik maken van een profiel wat ervoor zorgt dat de overgang tussen de vloeren er mooi uit ziet. Afdekprofielen (ofwel dilatieprofielen) zorgen naast een mooie overgang er ook voor dat je nieuwe vloer ruimte heeft voor krimping en uitzetting.

Je trap volledig laten passen bij jouw nieuwe vloer?

Ben je niet meer tevreden met je huidige trap of wil je deze liever volledig laten aansluiten bij je nieuwe vloer? Overweeg dan om je trap te laten bekleden of een trap renovatie toe te passen

"Al meer dan 20 jaar geven wij elke ruimte de meest passende vloer"

Berry Bouwman - eigenaar Bouwman-laminaat

Showroom Laminaat

Onze showroom

Elke zaterdag geopend van 10:00 – 17:00 (of op afspraak)

Nijverheidsweg 19-A
6662 NG Elst

Contact

T: 0481 – 353300
E: info@bouwman-laminaat.nl