Laminaat leggen tips

De stappen die jij neemt bij het leggen van kliklaminaat

Begin bij het begin, de juiste ondervloer. Na het kiezen en leggen van deze ondervloer kan je aan de slag met het leggen van het laminaat. Na het leggen van de laminaatvloer is de afwerking belangrijk. Kies je bijvoorbeeld voor een plakplint of een holle plint waar je snoeren in weg kan werken.

Lees van tevoren rustig onderstaande tips door en ga goed voorbereid aan de slag met het leggen van je kliklaminaat. Liever je laminaat laten leggen?

Het kiezen van de juiste ondervloer voor jouw nieuwe laminaatvloer

Er zijn diverse soorten ondervloeren, deze hebben allemaal andere eigenschappen en passen in diverse omstandigheden.
Begin bij het kijken naar optrekkend vocht. Heb je last van optrekkend vocht, bijvoorbeeld vanuit een kruipruimte, bedek dan de vloer eerst met een folie. Let wel op, sommige ondervloeren hebben een geïntegreerd vochtscherm. Een losse folie is dan niet meer nodig.

Ga je laminaat leggen in een appartement? Let er dan op dat je ondervloer genoeg geluid dempt. De ondervloer in een appartement moet een TNO certificaat hebben met minimaal 10db geluidsreductie naar de onderburen. Misschien heb je vloerverwarming en een appartement, allemaal geen probleem, aangezien overal een oplossing voor is en de juiste ondervloer.

Ondervloer leggen

Ondervloer op rol met geïntegreerd vochtscherm

Rol de ondervloer uit met de harde kant naar boven. Laat de ondervloer bij de wanden iets omhoog komen, dit is later nog weg te snijden bij de afwerking. De naden plak je vast met aluminiumtape.

Platen van houtvezel of kunststof als ondervloer

Deze platen zijn dikker dan de ondervloer op rol en hebben dus een groter egaliserend vermogen. De platen kan je het beste leggen in halfsteens verband, de eerste baan begin je met een hele plaat, de tweede baan met een halve plaat en zo verder. Zo verspringt het geheel en ligt het extra stevig.
Op lastige plekken, zoals deurposten of bij leidingen in de buurt, kan je o.a. een profielmal gebruik om de ondervloer af te tekenen.

Voordat je jouw laminaatvloer gaat leggen

Heb jij je laminaat al aangeschaft? Leg de pakken dan in de ruimte waar de vloer moet komen. Laat de pakken 48 uur, liggend, acclimatiseren. Begin hierna pas met het leggen van de vloer. Een laminaatvloer kan namelijk altijd wel iets werken, vooral bij grote temperatuurverschillen. Komt het laminaat uit een koude schuur, dan kan het uitzetten en opbollen wanneer jij het gelijk legt in je warme woonkamer. Het vocht wat onder het laminaat komt en opgesloten zit, zal dit veroorzaken.

Hieronder lees je over handig gereedschap bij het leggen van kliklaminaat. Daarna leggen we uit hoe je het beste aan de slag kunt.

Handig gereedschap bij het leggen van laminaat

Laminaatsnijder / laminaatknipper

Uiteraard kan je ook een zaag gebruiken om je laminaat op maat te maken, maar een laminaatsnijder werkt over het algemeen sneller en ook nog eens stofvrij. Je meet de plank op, markeert de afmeting en legt hem tussen de laminaatknipper. Even de hendel naar beneden halen en klaar. Je plank is op de juiste afmeting.

Profielmal

Helaas bestaat het leggen van laminaat niet alleen uit rechte stukken. Je komt altijd vervelende stukjes tegen bij het leggen van laminaat. Een deurpost bijvoorbeeld, vervelende hoekjes of leidingen die de vloer in gaan.
Met een profielmal breng je deze obstakels goed in beeld. Het is een gereedschap met verschuifbare naalden die de vorm aannemen van het object. Dit trek je over op het laminaat, waarna je de plank op maat zaagt.

Zwaaihaak

Hoeken die niet haaks zijn? Met een zwaaihaak teken je deze hoeken gemakkelijk af. De handgreep van de haak leg je tegen de ene wand, het blad tegen de andere wand. Neem daarna de hoek over op de plank.

Complete laminaat legset

Afstandhouders, een beugel en een aanslag klos zitten vaak met elkaar in een complete laminaat legset. De afstandhouders plaats je tussen de plank en de muur. Laminaat kan na het leggen nog werken (1 mm per meter), hier heeft het door deze afstand voldoende ruimte voor.
Met de aanslagklos zorg je ervoor, afhankelijk van het sluit- kliksysteem, dat het kliklaminaat in elkaar klikt, dit zonder de plank te beschadigen. De beugel kan je goed gebruiken bij het aanslaan of opwippen van de laatste plank. Hier kom je namelijk niet meer met je klos tussen.

Er zijn een aantal soorten kliksystemen;

  • Laminaat aantik systeem met klosjes.
  • Laminaat in elkaar plaatsen onder een hoek van 30 graden op de korte en lange kant.
  • Fall down systeem, je plaatst de lange kant op 30 graden, de kopse kant kan er vanaf boven in gedrukt worden. Dit systeem werkt met een veertje wat in de plank zit.
  • Combinaties van bovenstaande systemen zijn mogelijk.

Zelf kliklaminaat leggen

MDF-lip laminaatLigt je ondervloer, is je laminaat geacclimatiseerd en heb je al het gereedschap in huis? Dan kunnen we beginnen met de tips om laminaat te leggen.

Het begin

Begin niet in het midden van de kamer met je laminaat, maar in een hoek op de langste muur van de ruimte. Leg de afstandhouders tussen het korte gedeelte van de plank en de muur en tussen het lange gedeelte en de muur. Leg nu de eerste baan planken tot het eind van de ruimte. Leg hierbij steeds afstandhouders tussen de muur en de plank. Bekijk de leginstructies in de verpakking of je de eerste baan planken met de MDF HDF-lip naar of van de muur legt. De -lip is de rand (gootje)die je, op de foto, langs het laminaat ziet.

Legmethode - zelf laminaat leggen

Aan het einde van de eerste baan zal je een stuk plank overhouden, gebruik dit stuk als eerste bij de volgende baan, hierdoor verspringen de naden, wat het geheel sterker maakt en een natuurlijk uiterlijk geeft. Het is verstandig om te beginnen met een plank die langer is dan 25 cm.

Voor een strakke verdeling kan je de eerste baan beginnen met een hele plank, de tweede baan met 1/3, de derde baan weer met een hele plank en de vierde met 1/3. Je krijgt een strakker patroon, maar hebt wel meer zaagverlies bij deze legmethode.

De volgende baan leggen gaat het makkelijkste door de planken met hun lange zijde in elkaar te zetten onder een hoek van +/- 30 graden. Schuif de planken met de kopse kant strak tegen elkaar. Door vanaf de andere kant met de aanslag klos de plank aan te tikken, valt het klikgedeelte in elkaar tenzij ander systeem.

Leidingen

Lopen er leidingen de vloer in? Begin met een hele plank met de kopse kant bij het pijpje, de plank die aansluit de ruimte van het pijpje uitzagen.

Afwerking laminaatvloer

Wat is een mooie laminaatvloer zonder de juiste afwerking? Heb jij al opstaande plinten in je woning en wil je die graag laten zitten? Dan zijn plakplinten voor jou een mooie oplossing. Plakplinten kunnen overigens ook gebruikt worden zonder opstaande plinten en andersom. Het geheel is naar wens van jou, wat vind jij het mooiste?

Plakplinten leggen

Over het algemeen is het vrij gemakkelijk om plakplinten te leggen. Voornamelijk op de lange stukken, buiten de hoekjes om, is het een kwestie van de plakstrip verwijderen en deze bevestigen aan het laminaat. Op de hoeken kan je gebruik maken van een plintenknipper om de plakplinten in de juiste hoek en maat te knippen. De plakplinten zijn te bestellen in dezelfde kleur en dezelfde structuur als de vloer.

Opstaande plinten bevestigenOverzetplinten bevestigen

De opstaande plint is er in diverse uitvoeringen. Je hebt bijvoorbeeld een holle plint in de kleur van het laminaat. Deze bevestig je aan de muur d.m.v. een vastgelijmde achterlat en je verbindt ze met elkaar door kunststof hoek- en eindstukjes in dezelfde kleur. Dit is een plint waar eventueel kabels achter weggewerkt kunnen worden.
Een andere optie is een massieve MDF plint, die voorgelakt of afgelakt is. Deze is in het wit en in diverse hoogtes verkrijgbaar. Deze plint kan je direct vastlijmen aan de muur.

Profielen voor afwerking

Om trappen, dilatatievoegen, kruipluiken en overgangen netjes weg te werken zijn diverse aluminium profielen beschikbaar. Deze zijn uitgevoerd in brons, RVS, aluminium, zwart en diverse houtkleuren. Het is mogelijk om deze profielen identiek aan de plint te bestellen.

"Al meer dan 20 jaar geven wij elke ruimte de meest passende vloer"

Berry Bouwman - eigenaar Bouwman-laminaat

Showroom Laminaat

Onze showroom

Elke zaterdag geopend van 10:00 – 17:00 (of op afspraak)

Nijverheidsweg 19-A
6662 NG Elst

Contact

T: 0481 – 353300
E: info@bouwman-laminaat.nl